Cele mai recente

Anvelope de motocicleta la cauciucuridirect.ro

Lettori fissi

marți, 26 ianuarie 2010

Pompe geotermale

O pompa de caldura este un sistem de incalzire si/sau climatizare care foloseste caldura stocata in pamant pentru a incalzi/climatiza o locuinta. Pompele de caldura geotermale se bazeaza pe faptul ca temperatura in sol, la cativa metri adancime, este destul de constanta pe toata perioada anului.

Pompele de caldura geotermale transfera caldura din pamant in locuinta iarna, iar vara transferul are loc invers, din locuinta in pamant. Spre deosebire de un boiler, o pompa de caldura transfera caldura, nu o produce. Pompele de caldura mai sunt cunoscute si sub numele de sisteme de geo-schimb si nu trebuie confundate cu incalzirea geotermala, posibil doar in zonele in care din pamant ies aburi fierbinti datorita izvoarelor subterane calde.


Spre deosebire de pompele de aer, pompele de caldura sunt mai eficiente (25-50% mai putina electricitate consumata pentru incalzire/racire), au costuri de mentenanta mai scazute, sunt fiabile (termenele de garantie depasesc 25-50 ani pentru instalatia din pamant si 20 de ani pentru pompa propriu-zisa) si nu depind de temperatura aerului exterior. Un dezavantaj consta in costurile de instalare semnificativ mai mari fata de o pompa de aer, costuri care se amortizeaza insa in 5-10 ani.

Un alt mare avantaj al pompelor de caldura, numite si sisteme de geo-schimb, consta in pastrarea unei umiditati constante de aproximativ 50%, fapt ce face aceste sisteme ideale in zone cu climat umed.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentarii recente

Articole recente

Anvelope de motocicleta la cauciucuridirect.ro