Cele mai recente

Anvelope de motocicleta la cauciucuridirect.ro

Lettori fissi

vineri, 1 ianuarie 2010

Lacramioare la ghiveci


Lacramioare la ghiveci

Se pot cultiva lacrimioare la ghiveci, dar nu ca orice planta de interior ci in cultura asa-zisa fortata! (precum zambilele si lalele)
Pentru a avea succes este nevoie de o sursa de rizomi-gradina proprie, gradina bunicii sau a unei prietene, sau chiar natura (la noi inca mai fiind voie sa recoltezi plante din natura).
Pentru a avea succes in aceasta actiune sunt necesare doua etape (aceeasi problema ca si la cultura fortata a lalelelor, zambilelor sau narciselor)

Etapa I - “SCOALA DE RIZOMI” - impune existenta unui teren de preferinta plat si expozitie estica sau sud- estica bine drenat.
Rizomii indiferent de sursa, la prima recoltare sunt in amestec, floriferi si nefloriferi.Cei floriferi vor trece la fortare (asa cum am spus sunt mai grosi si cu virful rotunjit) iar cei nefloriferi mai subtiri si cu virf ascutit vor trece la "scoala".
Ii vom planta pe rinduri cam 15-20cm intre rinduri si 4-5 cm pe rind deci sa avem o densitate de 80-120 fire pe metru patrat.
Este recomandat ca la plantare sa facem o selectie pe marimi si sa-i plantam separat - cei mai mari vor deveni floriferi in doi ani cei mai mici in trei. Plantarea se face cu virful sub nivelul solului cu 1-3cm functie de cit de geroase sunt iernile in zona. Nu cred ca e cazul sa spun ca pamintul trebuie bine lucrat. Dupa plantare se acopera totul cu un stat de mranita (compost bine putrezit),  cu o grosime de 2-3 cm.
In timpul vegetatiei pamintul se mentine reavan (sa nu se usuce) si citeva udari cu fertilizanti sunt benefice.

Etapa II  - “RECOLTARE si FORTARE” -
Recoltarea se face TOAMNA (octombrie)! Se aleg rizomii mai dezvoltati - cei floriferi se deosebesc imediat prin grosime si virf rotunjit. Se manipuleaza cu atentie pentru a nu le rupe radacinile - pentru a avea succes lungimea minima a radacinilor este de minim 10cm. Se scutura de pamint se spala cu atentie cu apa la temperatura lor, se zvinta se fac mici manunchiuri apoi se aseaza la frigider (temperatura 00-10C) ambalati in hirtie sau pungi perforate din plastic!
Atentie! Planta extrem de toxica!
Eliminati orice contact cu alimentele sau posibilitatea ingerarii a oricarei portiuni din planta de catre copii. Daca le mentineti in frigider va recomand o cutie metalica cu posibilitatea de a fi incuiata (acelasi regim ca la munitie!!!!!!)
Functie de perioada cind dorim florile incepem procedura de fortare
Pentru perioada decembrie-martie timp necesar aprox 18-22 zile:
se iau rizomii din camera frigorifica se mentin in apa calda 320-340C cam 12-14 ore dupa care se planteaza in ghivece de 14cm inaltime si 12-14cm diametru, 5-6 fire, intr-un amestec de pamant usor drenabil (rizomii folosesc substantele acumulate nu au nevoie de substante nutritive din sol) nisip grosier + turba neutra; nisip grosier + muschi uscat; nisip + pamint normal (neargilos). Se pastreaza la intuneric si temperatura de aprox.+300C timp de10 zile.
cind apar primii boboci se reduce temperatura la 250C si se incepe usor obisnuirea cu lumina.
in momentul deschiderii primelor flori se uda la baza fara a atinge tija florala si se trece in regim normal de iluminare.
se trec plantele la o temperatura de +100 –120C avind posibilitatea sa pastram cam 25 de zile plantele inflorite.
Pentru a obtine flori dupa sezon, se iau rizomii din camera frigorifica si se planteaza in aceleasi conditii, dar se mentin la 180C timp de 12 -16 zile timp in care apar florile (in acest caz procesul de inductie florala a avut timp sa se manifeste si procedura e mai simpla). Deoarece exista tendinta de a se dezvolta exagerat frunzele acestea se vor indeparta partial pentru a permite dezvoltarea tije lor.
In ambele cazuri se face udare moderata, cu apa la temperatura camerei unde se pastreaza.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentarii recente

Articole recente

Anvelope de motocicleta la cauciucuridirect.ro