Cele mai recente

Anvelope de motocicleta la cauciucuridirect.ro

Lettori fissi

vineri, 1 ianuarie 2010

Altoire trandafir



În perioada iunie-iulie puteţi face altoirea trandafirilor, cu metoda în ochi crescând, care este una dintre cele mai simple. Această operaţiune o efectuaţi în perioada când măceşii şi trandafirii sunt plini de flori şi are avantajul că până toamna mugurii cresc şi se vede rapid rezultatul prinderii.

Portaltoiul trebuie să aibă grosimea la colet de cel puţin 7-8 mm. Altoirea o faceţi cu briceagul cu spatulă bine ascuţit. Dezgropaţi măceşul la colet şi ştergeţi cu o cârpă curată. Cu ajutorul briceagului faceţi o tăietură până la lemn imediat sub colet, în locul cel mai neted şi sub forma literei „T“ (o tăietură transversală de 1 cm şi alta longitudinală de 2 cm). Imediat desprindeţi cu briceagul puţin marginile tăieturii longitudinale şi coaja unde veţi introduce ochiul cu mare grijă, să nu se rupă coaja. Apoi desprindeţi ochiul pe care îl introduceţi imediat sub coaja portaltoiului şi legaţi cu rafie. Alegeţi ochiul de la trandafirul pe care doriţi să-l înmulţiţi şi îl tăiaţi cu briceagul pornind de jos în sus (de la1,5 cm de ochi în partea de jos şi 0,5 cm în partea de sus).

El trebuie decupat numai cu coajă şi fără lemn. Ochiul tăiat îl aplicaţi numai de codiţă şi îl băgaţi imediat sub coaja portaltoiului pentru a nu-l ţine deloc în contact cu aerul. După ce l-aţi introdus, tăiaţi partea superioară a ochiului la nivelul inciziei orizontale de pe portaltoi, cu atenţie, ca să nu tăiaţi lemnul portaltoiului, apăsaţi cu degetul şi-l legaţi imediat strâns pentru a pune în contact părţile tăiate.

Portaltoiul îl muşuroiţi până deasupra ochiului cu cel puţin 5-8 cm cu pământ afânat şi umed. După 7-8 zile se poate face verificarea prinderii. Dacă peţiolul cade uşor la prima atingere, e bine după 15 zile să desfaceţi legăturile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentarii recente

Articole recente

Anvelope de motocicleta la cauciucuridirect.ro