Cele mai recente

Anvelope de motocicleta la cauciucuridirect.ro

Lettori fissi

luni, 11 ianuarie 2010

Hidroponia - informatii


Hidroponia nu este o tehnologie din filmele SF...

De cele mai multe ori atunci cand se discuta despre hidroponie suntem intampinati nu numai de o lipsa de cunostinte, dar si cu incredulitate, scepticism si uneori chiar de dezaprobare directa, mai ales atunci cand ajungem la partea in care aratam ca plantele cresc MAI BINE direct in apa sau chiar in aer, decat in pamant.

Si cu toate acestea, aceasta tehnologie reprezinta una din cele mai senzationale avansuri in stiina contemporana, si este in plin avant in tari precum Australia, Canada, Statele Unite si Olanda - pentru a le numi pe cele mai importante.

Ce este hidroponia?

Hidroponia este arta de a creste plantele direct in apa. Cuvantul provine de la cuvintele grecesti "hidros" care inseamna apa, si "ponos" care inseamna munca. Acest concept a fost re-descoperit in anii 30 ai secolului trecut la universitatea Berkeley din California, de Dr. Gericke - si spunem re-descoperit pentru ca in realitate aceasta metoda de cultivare a existat inca din cele mai vechi timpuri.

Cu totii am auzit de gradinile suspendate din Babylon, sau de oamenii care traiau la altitudine in jurul unor lacuri precum Titicaca in Peru sau Inle in Myanmar, si care isi cultivau gradinile pe suprafata apei, pe suporturi de paie sau alte materiale.


In culturile hidroponice, ca in acele lacuri de munte, plantele traiesc deasupra apei cu radacinile imersate intr-o solutie dinamica de nutrienti.

Anumite plante, precum orezul, nuferii sau plantele carnivore se pot adapta cu usurinta in medii de cultura slab oxigenate, sau chiar stagnante, insa marea majoritate a plantelor au mari dificultati in a se adapta la lipsa oxigenului la nivelul radacinilor. Daca oxigenul lipseste la nivelul radacinilor, planta se asfixiaza, chiar daca este udata corespunzator. De altfel, majoritatea plantelor de apartament mor din aceasta cauza - sunt udate prea mult. Acest fenomen de asfixie se intampla frecvent in "hidrocultura" (care nu trebuie confundata cu hidroponia), care este o metoda de crestere in cosuri de nuiele care stau intr-o solutie nutritiva stagnanta.

Asadar, plantele pot creste in apa, dar nu in orice conditii. Apa trebuie sa fie "vie". Trebuie inteles ca, indiferent in ce substrat ar creste o planta, ca e sol, apa sau aer, ea isi absoarbe hrana sub forma de ioni dizolvati in oxigen. In apa, daca nutrientii si oxigenul sunt absorbite de catre planta, ele trebuie inlocuite. Aceasta functie este realizata de hidroponie - o metoda de cultivare fara sao, care stimuleaza cresterea plantei prin controlul cantitatii de apa, saruri minerale si - cel mai important - al cantitatii de oxigen disolvata in apa.

Conceptul de baza este foarte simplu. Can radacinile sunt suspendate in apa curgatoare, ele pot absorbi nutrientii si oxigenul foarte rapid. Daca continutul in oxigen al apei este insuficient, cresterea plantei se va incetini. Dar daca solutia este saturata cu oxigen, cresterea plantei se va accelera. Sarcina cultivatorului este sa tina in echilibru aceasta combinatie de apa, nutrienti si oxigen, pentru a maximiza productia si a imbunatati calitatea.

Pentru rezultate optime, mai trebuie luate in calcul si alti parametrii importanti: temperatura, umiditatea, nivelul de CO2, intensitatea luminoasa, ventilatia si mostenirea genetica a plantei. De fapt acestea sunt lucruri de baza pe care le stie orice gradinar constiincios.



Care sunt avantajele acestei metode?

Hidroponia poate fi folosita de o paleta foarte larga de oameni - iubitorii de plante in general, colectionarii de plante (amatori sau profesionisti), crescatorii in sere, societatile de horticultura, centrele de cercetare, scolile, etc.

Iata un sumar de aplicatii si avantaje:

• Utilizarea optima a potentialului genetic al plantei
• Control mai bun al nutritiei plantei
• O imbunatatire spectaculoasa a recoltei si a masei plantei
• O scurtare semnificativa a duratei de crestere, si deci a intervalului de productie pentru marea majoritate a speciilor
• O mult mai eficienta folosire a spatiului

• O rata de reusita a propagatiei excelenta
• Economii uriase la fertilizatori, dar si - foarte important - la apa, in conditiile in care apa devine pe zi ce trece o resursa din ce in ce mai pretioasa.
• Absenta totala a erbicidelor si o reducere masiva in folosirea pesticidelor si fungicidelor, majoritatea cultivatorilor hidroponici folosind metode alternative de Integrated Pest Management.
• Puterea si vigoarea plantelor germinate hidroponic si apoi transplantate in sol este atat de mare incat deschide enorme perspective comerciale, in special pentru plantele de ghiveci
• Pe taramul educational, la toate nivelele, in toate stagiile, hidroponia este un prilej de uimire pentru copii si adulti deopotriva.In multe tari s-au introdus laboratoare de hidroponie, si chiar a fost inclusa in programa scolara suplimentara
• Nu in ultimul rand, hidroponia a fost, este si va fi folosita in scopuri de cercetare. Pentru ultimii 50 de ani aceasta metoda a fost folosita in toate centrele mari de cercetare datorita fiabilitatii, preciziei si spectrului larg de aplicatii. Datorita hidroponiei s-au facut pasi uriasi in intelegerea fiziologiei si nutritiei plantelor

Ca toate activitatile, hidroponia poate avea rezultate bune sau rele in functie de oamenii care o folosesc si de obiectivele lor

• Se poate folosi metoda hidroponica pentru cultura de masa a unor produse de slaba calitate - cum ar fi rosii care nu au gust, sau trandafiri care nu au miros. Aceste rezultate sunt cauzate nu de metoda in sine, ci de incercarea unora de a economisi acolo unde nu este cazul, pentru a scoate profituri mai mari. Hidroponia folosita corect duce la obtinerea de alimente cu cel mai inalt continut nutritiv, pline de gust si de aroma

• Hidroponia poate creste poluarea, daca foloseste vata minerala, sau daca functioneaza in sistem run-to waste. Insa metoda hidroponica poate fi aplicata si ecologic, cu respect pentru mediu, si poate oferi hrana de cea mai buna calitate pentru toata populatia planetei, permitand cultivarea oricaror plante chiar si in conditiile cele mai vitrege, in tarile cele mai sarace, chiar si acolo unde pamantul este sarac iar apa este foarte putina

O intrebare foarte frecventa este: Sunt produsele hidroponice produse organice (ECO)? Raspunsul scurt ar fi nu, nu sunt. Simplul fapt ca nu foloseste solul ca substrat de crestere interzice din start apelativul "organic". Cat despre fertilizatori, pana la ora actuala nu exista un fertilizator complet organic pentru hidroponie. Dar in mod sigur exista pe piata fertilizatori atat de bine formulati incat nu depoziteaza nici un reziduu toxic sau vreun metal greu in plante, si nu afecteaza in nici un mod negativ fiziologia plantei daca sunt folosite corect.

Astazi exista mai multe variatii ale tehnologiei hidroponice pe piata: NFT (nutrient film technique), Drip Sustems (sisteme de picurare), Ebb&Flow (flux si reflux) sau Aeroponics. Acestea sunt aplicate cu mult succes comercial in tari precum Australia si Canada, si incep sa se raspandeasca in multe tari din sud-estul Asiei, unde se poate observa o crestere a suprafetelor de sere hidroponice folosite pentru a cultiva verdeturi, fructe, plante in ghiveci, flori taiate etc...

In unele tari din lumea a treia echipe de voluntari ii invata pe localnici cu sa-si contruiasca sisteme hidroponice din deseuri industriale, care folosesc fertilizatori din gunoiul domestic.

Hidroponia are si alte aplicatii, in particular in domeniul gradinaritului outdoor si indoor (in casa si afara din casa). In Statele Unite, in ultimii 25 de ani in special, diversi producatori au dezvoltat si oferit publicului unitati mici pentru gradinaritul hobby, care folosesc tehnologii identice cu cele folosite cultivatorii comerciali. Aceste sisteme mici sunt concepute pentru publicul larg, si pot fi instalate in balcon, in hol, in bucatarie sau in camera de zi. Exista micro-sisteme pentru o singura planta, care incap chiar si in cele mai mici locuri.

Este adevarat ca aceasta tehnologie nu este pentru toata lumea. O greseala frecventa este aceea de a crede ca, daca plantele au suficienta apa, nu mai trebuie supravegheate. De fapt, prin hidroponie metabolismul plantei este mult accelerat, si de aceea au nevoie de o atentie si o supraveghere sporita. Aceasta tehnologie este conceputa nu pentru a economisi timp ci pentru a maximiza rezultate. De aceea este indicata mai ales iubitorilor de plante si colectionarilor, si mai putin indicata gradinaritului ocazional.

In mod sigur pentru multi ideea de hidroponie poate aparea de neconceput. Altii o vor privi ca pe un moft. In timp ce altii vor fi intrigati, curiosi, si interesati sa afle mai multe. Vom incerca sa oferim cat mai multe materiale care sa va ajute sa decideti in ce masura hidroponia este ceva care vi se potriveste si de ce aveti nevoie pentru a va dezvolta abilitatile in acest domeniu - fie ca sunteti un simplu pasionat de plante, sau un profesionist care doreste sa cultive in sistem hidroponic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentarii recente

Articole recente

Anvelope de motocicleta la cauciucuridirect.ro