Cele mai recente

Anvelope de motocicleta la cauciucuridirect.ro

Lettori fissi

vineri, 1 ianuarie 2010

Gradina de pe acoperisCei mai multi dintre posesorii de gradini se bucura de spatii mai mari sau mai mici aflate la nivelul solului. Ce pot face insa cei care nu au spatiu deloc in jurul casei, dar au o arhitectura a acesteia in asa fel realizata, incat se bucura de acoperisuri sau plafoane ale teraselor, in pozitie orizontala? - Pot amenaja o gradina!


Iata cateva argumente pentru care se poate incerca aceasta abordare cu totul inedita: gradina va proteja acoperisul de stricaciunile cauzate de intemperiile mediului, va ajuta la o mai buna drenare a apei de ploaie, care astfel va fi filtrata si careia ii va fi incetinit ritmul de scurgere. In plus, gradina are proprietati izolatoare, asigurand incaperii deasupra careia se afla o buna protectie atat fonica cat si la variatiile de temperatura: vara va pastra racoarea, in vreme ce iarna va proteja casa de frig.

Pare irealizabil, dar, daca sunt indeplinite cateva conditii tehnice minime, gradina de pe acoperis este perfect realizabila. Cel mai important este sa avem, asa cum aratam mai devreme, un acoperis orizontal. Poate fi si inclinat, dar unghiul acestuia nu trebuie sa depaseasca, sub nici o forma, 30°, altfel inclinarea va determina alunecarea paturii de pamant. O alta conditie esentiala tine de capacitatea casei de a sustine un acoperis greu. In plus, acoperisul trebuie sa fie in stare excelenta, fara fisuri sau scurgeri.

Apoi, va trebui sa fie asigurat un sistem de scurgere. Cea mai simpla varianta este existenta unor santuri pe marginea acoperisului, care sa permita scurgerea apei, prin burlane, catre vase colectoare sau catre santuri speciale amenajate in jurul casei.

Urmeaza montarea propriu-zisa a gradinii, care consta in asezarea a trei straturi de materiale:
primul strat care se pune chiar pe acoperis este o bucata de material poros, care sa permita trecerea apei;
al doilea strat este o panza filtranta;
al treilea strat il constituie stratul de pamant (compost). Acesta trebuie sa fie o mixtura usoara, care sa nu poata fi imprastiata de vant, bine aerisita si fertilizata cu ingrasaminte care se absorb mai greu de catre plante.

In ceea ce priveste udarea plantelor, exista doua posibilitati, in functie de accesul la acoperis:
daca este un acoperis de garaj, de exemplu, la care a fost construita o scara de acces exterioara sau interioara, nu este nevoie de instalatii adiacente;
daca la acoperis nu exista acces direct, va trebui sa fie montat un sistem simplu de irigare cu cateva stropitori.

O data pregatirile tehnice incheiate, urmeaza partea cea mai placuta: alegerea si plantarea elementelor vegetale. In acest stadiu, va trebui hotarat ce fel de gradina se va amenaja pe acoperis - una extensiva sau una intensiva.
gradina extensiva presupune un strat de sol destul de subtire, de 8 pana la 12 centimetri, in care se pot planta numai flori cu radacini mici. De cele mai multe ori, aceste plante sunt sezoniere sau anuale, astfel incat vor avea nevoie de ingrijire destul de frecventa si de inlocuire la anumite perioade de timp. Aceasta solutie va fi foarte potrivita daca avem acces usor la acoperis. In plus, se poate amenaja, pe acelasi acoperis, un colt care sa functioneze ca o terasa, cu masuta si scaune pentru relaxare.
Se recomanda verificarea, inainte de a face planurile, gradul de sustinere a casei. Aceasta trebuie sa fie capabila sa preia toata greutatea gradinii, a mobilierului de pe terasa, dar si a unui numar maxim de persoane care sa se poata afla in acelasi timp pe acoperisul respectiv.
gradina intensiva are la baza un strat de sol de 15 pana la 30 de centimetri. Pe acesta se pot planta tufe, agatatoare sau lemnoase, sau chiar anumiti copacei. Mai multe plante din diferite soiuri presupun insa ingrijire mai atenta si mai riguroasa. De aceea, va trebui sa se asigure o irigare intensiva si la indemana, cat si o intretinere atenta, ca la orice gradina amenajata pe pamant - toaletarea periodica a tufelor, tunderea ierbii etc.

Gradina de pe acoperis va proteja casa si va oferi un colt verde inedit in peisajul in care se afla casa. Desi necesita un pic de efort pentru amenajare, se poate transforma intr-o terasa excelenta pe care va veti putea bucura, impreuna cu cei dragi, de relaxare si de liniste, dar si de peisajul care se desfasoara in fata ochilor vostri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentarii recente

Articole recente

Anvelope de motocicleta la cauciucuridirect.ro