Cele mai recente

Anvelope de motocicleta la cauciucuridirect.ro

Lettori fissi

luni, 25 ianuarie 2010

Despre Parchetul de Exterior (Deck)

Decking= podea alcatuita din lamele lungi de lemn, cu utilizare cu precadere in exterior.


Din punct de vedere ahitectonic sau al designului, deck-ul (parchetul de exterior) este cel care da amprenta naturala si ecologica ambientului. Aspectul sau natural confera intimitate spatiilor exterioare, iar rezistenta sa in timp il recomanda ca alternativa la clasicele pardoseli acoperite cu gresie sau piatra. In plus, lemnul nu se incalzeste excesiv la expunere solara, iar esentele tropicale au un foarte bun comportament la apa - fie de ploaie, fie pe marginea iazurilor sau a piscinelor. Durata de viata a unei terase de lemn bine intretinute si montate corect este de 25-100 de ani, iar lemnul este considerat un material ecologic si o resursa regenerabila.

Utilizari

- terase comerciale, cafenele, pontoane lacustre sau maritime
- terase exterioare pentru case, pe marginea piscinelor, -paviment pentru foisoare, alei
- alei de plaja
- balcoane acoperite/descoperite
- holuri si platforme de trafic intens
- panouri decorative in interior sau in exterior, mascarea calcanelor, garduri
- spatii urbane cu accent natural, parcuri si gradini
- locuri de joaca pentru copii
- bazine de inot

Pentru deck se folosesc esente dure, in general provenind din zone cu umiditate ridicata si ploi dese (Brazilia, Malaesia, Indonezia). Esentele cele mai dure de pe glob se intalnesc in zona tropicala – Bazinul Amazonului, Africa de Vest si Asia de Sud-Est. Datorita caracteristiclor climatice si naturale, acesta este mediul propice ideal pentru formarea esentelor tari. Adaptarea naturala face ca aceste esente sa fie foarte rezistente la atacul bacteriilor, cariilor, fungilor sau al termitelor.
Deck-ul din esente exotice este foarte potrivit pentru zona climatica a Europei Centrale si de Est.
Datorita umezelii existente in zonele tropicale, lemnul selectionat, este uscat natural pentru o perioada si apoi prelucrat si uscat in uscatoare speciale pentru reducerea umiditatii. Toate esentele comercializate in Europa trebuie sa aiba umiditatea potrivita pentru climatul temperat: 12-14 %.

Tipologie


Lamelele de deck au suprafata exterioara lisa (plana) sau striata. Deck-ul este striat din fabrica pentru a preveni alunecarea cauzata de ploi, zapezi, etc. Deck-ul plan se trateaza cu substante speciale antiderapante. Pe partea inferioara, lamelele de deck prezinta canale de aer, care ajuta lemnul lemnul sa se adapteze la umiditatea mediului in care este montat.
Esente recomandate
- lux: ipe, massaranduba, angelim rajado, jatoba, sucupira red, sucupira brown, cumaru, cumaru - red, iroko, teak, bloodwood
- premium – tigerwood, angelim pedra, guariuba, kempass, merbau
- mediu – tali, garapa, yellow balau (bangkirai)

Montaj

Un deck corect montat poate dura si pana la 100 de ani!


Deck-ul nu se monteaza niciodata direct pe suprafata de ciment, sapa, nisip, etc.! Deck-ul nu se monteaza direct pe sol intrucat necesita un contact permanent cu aerul, de aceea profilul inferior prezinta canale de ventilatie care ajuta lemnul sa se adapteze la umiditatea naturala.
Montarea deck-ului se face pe o podina din lemn, de preferat din esente foarte tari de lemn, cu coeficienti mici de dilatatie si contractie, sau, chiar din lamele de deck. Cadrul trebuie sa fie perfect orizontal. Distanta intre profilurile folosite la realizarea cadrului trebuie sa fie de 50/60 cm.
Deck-ul se poate monta si pe cadre de metal, sau pe suporti reglabili (pardoseala flotanta).

Montajul deck-ului pe “podina” se face aparent sau invizibil:

- Montarea aparenta: elemente de montaj sunt la vedere - suruburi cu cap de alama sau inox sau tipli confectionati din acelasi lemn. Lamelele de decking se pregauresc cu ajutorul unei masini de gaurit dotata cu un burghiu dur de lemn. Gaura trebuie sa fie mai mica decat diametrul surubului.
- Montarea “invizibila’’ – se realizeaza cu profile speciale de otel zincat sau PVC, care se monteaza pe canelele laterale ale lamelei, si care permit insurubarea in unghi de 30-60 grade. Se recomanda pregaurirea si pentru acest tip de montaj. Lamelele de margine se prind ultimele si la vedere.
Oricare ar fi varianta de montaj, distanta dintre lamelele de deck trebuie sa fie de minim 2 mm.

Finisaj&Intretinere

In majoritatea cazurilor, deck-ul nu necesita prelucrari ulterioare si nu se lacuieste.
Singura recomandare este tratarea cu uleiuri speciale pentru deck, care asigura protectie impotriva oxidarii premature si a radiatiilor UV.
Tratarea cu ulei se face inainte de montaj, atat pe fata, cat si pe partea inferioara. Dupa montaj, la inteval de 24-48 de ore, se recomanda aplicarea a inca unui strat de ulei.
Intretinerea presupune aplicarea tratamentului cu ulei la interval de 2-5 ani, dependent de tipul esentei de lemn. Daca iarna temperatura scade sub -20 de grade Celsius, se recomanda aplicarea in primavara a unui strat suplimentar de ulei.
 
 
 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentarii recente

Articole recente

Anvelope de motocicleta la cauciucuridirect.ro