Cele mai recente

Anvelope de motocicleta la cauciucuridirect.ro

Lettori fissi

vineri, 1 ianuarie 2010

Bonsaii – ce cumparam?

Bonsaii – ce cumparam?


O data cu venirea sarbatorilor, multi se gandesc sa ofere cadou bonsai. Inainte de toate se impune o precizare: ceea ce se ofera spre vanzare in florarii, piete, supermarketuri sau aiurea, nu poate fi nici pe departe catalogat drept bonsai.
PREBONSAII
Acesti pomisori constituie doar materialul de pornire care, modelat si prelucrat pe parcursul mai multor ani, vor deveni un adevarat bonsai. Principalul motiv este acela ca arta bonsai presupune formarea copacilor miniaturali si nu simpla achizitionare a unui exemplar gata facut de altul. Deci, se considera ca aceia interesati vor cauta pe piata materia bruta, iar nu produsul finit. Un alt motiv este acela ca odata realizat, un bonsai rar este pus in vanzare, iar daca totusi se intampla, pretul este pe masura.
UN OCHI ANTRENAT
Dar si acest material brut – denumit "prebonsai" in lumea pasionatilor artei – este de diferite calitati. Un prebonsai de valoare va iesi intotdeauna in evidenta in fata unui ochi antrenat, prin potentialul sau si prin acele cateva detalii ce tradeaza felul in care a fost modelat. Daca in alte tari, in care aceasta activitate are deja o anumita amploare, exista pepiniere specializate care ofera un material de calitate la preturi rezonabile, la noi in tara, unde miscarea bonsai este inexistenta, la ora actuala facandu-se abia primii pasi timizi in aceasta directie, oferta este slaba, iar calitatea prebonsailor este indoielnica.
Principala problema o constituie faptul ca acestia nu sunt vanduti de cunoscatori ai genului, ci de persoane care, in cel mai fericit caz, se ocupa de plante in general. In rest, marea majoritate sunt simpli comercianti. Cu toate acestea, chiar daca mai rar, mai "scapa" si cate-o planta de valoare. Tocmai pentru ca prea multe informatii nu se pot obtine de la comerciant, doritorii ar trebui sa urmareasca o serie de aspecte la achizitionare.
ATENTI LA DETALII
In primul rand, cautati plantele ce au atasat un certificat de provenienta, acesta continand, pe langa numele producatorului, si numele speciei impreuna cu cateva indicatii legate de intretinere. Este garantia ca acea planta a fost ingrijita de un profesionist. Evitati acele "cioate" cu doua-trei ramuri, plantate in vase chinezesti de duzina, menite a lua ochii cumparatorului. Apoi, studiati planta cu atentie. Trunchiul nu trebuie sa aiba urme pe scoarta, ramase de la sarma cu care a fost legat. In caz contrar, veti astepta destui ani pentru ca acestea sa dispara. De asemenea, taieturile executate trebuie sa fie curate si cu vadite semne de vindecare.
Un alt aspect important este structura coroanei si pozitionarea ramurilor. De foarte multe ori, pentru a da un aspect mai compact coroanei, ramurile sunt aglomerate, se intretaie, se intersecteaza cu trunchiul ori sunt de-a dreptul incolacite in jurul acestuia. Lasati deoparte aceste exemplare, chiar daca frunzisul des va face cu ochiul. O planta cu ramuri bine delimitate, aerisite si care se indeparteaza de trunchi intr-un mod cat mai firesc, este ceea ce cautati.
In cele din urma, dar nu in ultimul rand, conteaza starea de sanatate a plantei. Daca un cunoscator isi poate permite sa cumpere un exemplar bolnav (stiind ca-l poate vindeca) pentru ca-l atrag la acesta alte caracteristici, este bine ca voi sa alegeti numai plantele sanatoase. Verificati sa nu existe daunatori, pentru a nu va infesta si plantele pe care deja le aveti acasa. Frunzele arse pe margini, vestede, patate ori rasucite tradeaza prezenta unor ciuperci la fel de periculoase. Ramuri uscate intr-o proportie mare pot semnifica faptul ca ceva nu e in regula in subteran.
Iata, deci, ca sunt destule lucruri carora trebuie sa le dam atentie atunci cand cumparam un prebonsai.
SFAT
De obicei, pe piata romaneasca am intalnit ulmi chinezesti, ficusi, diferite varietati de Ligustrum sp, mai rar Sageretia, Serrisa foetida si Carmona. Varietatile de ulm si ficus sunt foarte rezistente, astfel ca le recomand; mai ales ca bonsaii din aceste specii sunt foarte atragatori

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentarii recente

Articole recente

Anvelope de motocicleta la cauciucuridirect.ro