Cele mai recente

Anvelope de motocicleta la cauciucuridirect.ro

Lettori fissi

miercuri, 3 martie 2010

Kalanchoe

De o rara diversitate a speciilor si usor de cultivat, genul Kalanchoe va va fermeca desigur cu frumusetea florilor sale viu colorate. Desi, in mod natural, aceste plante infloresc primavara, ele pot fi "convinse" sa o faca si in preajma Craciunului…

Familia: Crassulacee



Aspect: de tufa, majoritatea speciilor fiind plante suculente, cu frunze carnoase, avand diverse desene in culori contrastante, in vreme ce florile pot varia de la roz sau rosu, la portocaliu si galben


Perioada de inflorire: iarna-primavara


Expunere: la lumina indirecta


Un gen ce cuprinde aproximativ 130 de specii, foarte apreciate pentru frunzele lor decorative si pentru gratioasele lor flori in culori joviale, Kalanchoe se adapteaza foarte bine la cultivarea in apartament, fiind putin pretentioase. Desi adesea sunt tratate drept plante anuale, multe dintre ele infloresc an de an, in primavara.


Iata numai cateva dintre numeroasele specii, pe cele mai reprezentative. Originara din Madagascar, Kalanchoe Beharensis poate atinge 90 cm, dar, daca ii scuturati ramurile si tulpinile, o puteti face sa ramana mai mica. Frunzele sale sunt ample, triunghiulare si lobate, acoperite de puf galbencenus iu si lungi de 10-20 cm. Rareori infloreste in casa. Kalanchoe blossfeldiana prezinta frunze suculente, cu margini zimtate si colorate in verde inchis, uneori cu nuante rosiatice. Inalta de pana la 1,30 m, Kalanchoe Daigremontiana are flori rosii-purpurii, iar pe marginile florilor se formeaza noi plantute. Adecvata cultivarii in cosulete suspendate, datorita tulpinilor subtiri, "cazatoare" si inflorescentelor arcuite, Kalanchoe Pumila are frunze cenusii, acoperite cu un strat alb ceros si flori roz-violet, reunite in corimbi mici.



Inmultirea

Cele mai multe specii se inmultesc prin butasi. Lungi de 8-10 cm, acestia se obtin din extremitatile tulpinilor si, dupa taiere, se lasa doua zile sa se zvante. Se presara apoi pulbere de hormoni rizogeni pe suprafata taieturii si se planteaza in pamant pentru cactusi, amestecat cu putin nisip grosier. Odata plantati, butasii se vor tine la 21°C si la lumina indirecta pana la inradacinare, dupa care pot fi tratati ca plantele adulte. Unele specii, de exemplu Kalanchoe Daigremontiana, dezvolta pe marginile frunzelor propagule, care, desprinse cu grija, pot fi sadite in pamant pentru cactusi, dand nastere unor noi plante.



Ingrijirea

Indata ce florile se ofilesc, pedunculii acestora trebuie taiati deasupra primei perechi de frunze, dupa aceasta operatiune planta putand fi transvazata. Primavara si vara, Kalanchoe necesita udari abundente, cu conditia de a lasa insa pamantul sa se zvante intre ele. La fiecare patru saptamani se va adauga in apa un ingrasamant lichid. Plantele vor fi mentinute in plina lumina, la temperatura camerei, dar nu direct sub razele soarelui. Toamna si iarna, cantitatea de apa trebuie redusa, lasand pamantul doar usor umed. Ingrasamintele se vor administra la doua saptamani, iar temperatura nu trebuie sa coboare sub 10°C.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentarii recente

Articole recente

Anvelope de motocicleta la cauciucuridirect.ro