Plante pentru zone si balcoane insorite (pe directia sud vest):
plante anuale: gura leului (Antirrhinum), Arctotis, Calendula (galbenele), garofite (Dianthus), mac californian (Escholtzia), Gazania, Portulaca (floarea de piatra), Salvia splendens, craite (Tagetes), caltunasi (Tropaeolum), verbena, carciumarese (Zinmia);
plante perene: Alyssum, cercelus (Fuchsia), garofite (Dianthus), Aubrieta, trandafiri pitici, tufanica;
plante urcatoare: Cobaea, Passiflora, Lathyrus (fasole decorativa).
Pe balcon, in ghivece sau hardaie, se mai pot tine arbusti urcatori: Jasminum, Bougainvillea, Passiflora, Polygonum, Clematis. De asemenea, este un loc prielnic si pentru leandru, citrice, levantica, Clerodendrum, trandafir japonez. Tot potrivite pentru balcoane insorite sunt plantele suculente, in special cactusii.
In general trandafirul chinezesc sau japonez este foarte sensibil la transplantare si nu suporta chiar orice tip de pamant. Substratul trebuie sa fie hranitor si destul de afanat. Poate fi folosit un amestec alcatuit din o parte pamant de gradina, doua parti turba fibroasa (rosie) sau pamant de frunze si o parte nisip. Acest substrat nu trebuie sa tina apa in exces si sa nu fie foarte "gras". In momentul transplantarii nu trebuie sa fie inabusitor de cald in incapere, sa nu se formeze curenti de aer iar aerul sa nu fie foarte uscat. Pentru reusita operatiunii, pamantul de pe radacini nu trebuie sa fie scuturat. Daca sta putin cu radacinile in aer, se ofileste foarte repede. Excesul de apa in sol duce la putrezirea radacinilor.
Pentru revigorare planta se stropeste des cu apa pe frunze, se pune intr-un loc luminos, cu lumina indirecta si la temperatura de 18-20ºC.
Gloxinia
Este o planta cu tulpina florala scurta, cu frunze paroase, ovale si dintate pe margini. Florile abundente sunt catifelate, evazate catre varf si franjurate delicat pe margini. Culorile acestora variaza de la alb la roz si pana la violet. Cele mai spectaculoase gloxinii sunt, insa, cele bicolore: exteriorul are o culoare mai stearsa iar interiorul una mai intensa. Ele sunt disponibile in magazinele de specialitate incepand din mai pana in august, dar in culturi fortate ele pot inflori in orice perioada a anului. Ghivecele in care vegeteaza foarte bine sunt mici si cu sol bine drenat. Dupa inflorire, atunci cand frunzele incep sa moara, se reduce udarea in asa fel incat bulbii care se afla in pamant sa stea 2 - 4 luni in uscaciune totala. Atunci cand planta da semne de vegetatie, va fi plantata in sol nou, va fi reluata udarea normala (1 - 2 ori pe saptamana) si fertilizarea (2 ori pe luna din martie pana in septembrie, sau doar in perioada de vegetatie)
iar lumina spatiului in care va fi gazduita va creste.
Gloxinia adora expozitiile estice si vestice, dar le tolereaza si pe cele sudice, insa lumina trebuie filtrata. Udarea trebuie facuta cu apa dedurizata la temperatura camerei, in asa fel incat solul sa fie parcurs in profunzime, nu numai la suprafata si pastrat umezit. Daca solul va fi lasat sa se usuce mai mult de 2 cm va fi afectata dezvoltarea fireasca a plantei.
Temperatura minima pe care o tolereaza este de 16 gr. C iar cea maxima variaza in jur de 33 gr. C. Diferenta de temperatura intre zi si noapte este bine sa fie de aproximativ 10 gr. C.
Trebuiesc evitati curentii de aer, mai ales in perioada rece a anului. Umiditatea trebuie pastrata ridicata iar solul trebuie compus din turba, nisip, pamant de frunze si muschi de padure.
Inmultirea se face in general prin seminte plantate din octombrie pana in martie, dar mult mai simpla este cea prin bulbi. Ca membra a familiei Gesneriadelor, Gloxinia se inmulteste si prin frunze, dar dureaza aproximativ un an ca dintr-o frunze pusa la inradacinat sa evolueze bulbul care este baza plantei.
Atunci cand va cumparati o Gloxinie, trebuie sa aveti grija sa aiba un frunzis sanatos, de culoare inchisa sau uniforma si multi boboci cu codite tari. Verificati subsorile frunzelor ca nu cumva acolo sa se fi asezati daunatori. Nu va cumparati plante bolnave, oricat de dragi v-ar fi, pentru ca riscati in acest fel sa le imbolnaviti si pe cele pe care le aveti deja acasa. Daca totusi vi se intampla ceva de genul acesta, izolati planta bolnava si tratati-o cu insecticidul potrivit in functie de problema.
Gloxinia este una dintre plantele interesante, care nu solicita ingrijiri deosebite si care se adapteaza bine la conditiile de mediu din casele noastre. Sunt nenumarate varietati disponibile, asa ca o sa puteti alege exact ce va place. Din aceste motive ea este foarte populara. Trebuie sa retineti ca nu trebuie udata pe frunze, pentru ca apar pete maronii foarte inestetice. Pentru problemele cauzate de insecte se folosesc insecticide iar bobocii bolnavi se indeparteaza. Daca planta se vestejeste fara sa va puteti explica de ce, atunci mai bine s-o indepartati, pentru ca foarte probabil este vorba de un virus.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu