In alegerea unui pamant de cultura pentru plantele si florile de apartament si de gradina, sunt foarte mult lucruri de comentat, de aceea am sa ma rezum la esential.
Un pamant pe care il poate pregati orice pasionat de flori si plante de apartament si de gradina, este de fapt un amestec din diferita categorii de pamanturi.
Un amestec ceva mai universal, poate avea urmatoarele componente :
- pamant de telina bine fertilizat, macerat si odihnit ,
- pamant de frunze bine putrezite (pamantul de padure),
- mranita - gunoiul de grajd bine putrezit (cel mai bun fiind cel de cabaline si bovine)
- nisip cu granulatie medie sau mare, in proportie de 3/2 sau 2/1.
Uneori mranita se poate inlocui cu compost (resturi menajere si vegetale, bine putrezite in platforme sau containere, in gropi cu pamant in spatele gradinii).
Aceste componente se cern prin site corspunzatoare, se face proportia si se amesteca foarte bine.
De obicei se lasa un timp pentu omogenizare si apoi se foloseste. Daca este cazul, se dezinfecteaza si se deparaziteaza chimic si biologic.
In unele cazuri se pot adauga ingrediente cum ar fi : carbune vegetal (de lemn) maruntit ; granule de poliester expandat ; bucatele de lut ars sau caramida tiganeasca ; bucatele de argila ; calcar ; cochilii de melci sau scoici pisate ; muschi sau licheni ; ace de conifere ; scoarta de copac maruntita, etc.
Arderea (calcinarea) pamantului pentru flori in vederea dezinfectiei, nu este recomandata sub nici o forma. Resturi vegetale uscate por fi arse intr-un loc special amenajat (crematoriu) iar cenusa rezultata se va raspandi printre straturile de flori sau legume, direct pe pamant fara a se depune pe flori, frunze sau rod, impotriva insectelor, coropisnitelor si a melcilor.
Calcinarea pamantului distruge in totalitate microflora naturala care este necesara, si deasemenea structura naturala a pamantului. Obtinem un pamant steril si neadecvat culturii florilor si plantelor de apartament si de gradina, solul steril avind cu totul alta destinatie, de drenaj.
Reteta de pamant prezentata mai sus nu este una farmaceutica. Ea sufera schimbari in functie de speciile de plante pe care le cultivam, de tipul ghiveciului folosit. De exemplu la unele plante cum ar fi suculentele, cactusii, Sedum (iarba grasa), Crasula Lamprantus, Gosteria, Hawortia, Echeveria, etc, se diminieaza pina la eliminare mranita, marind proportia de nisip.
La plantele cu radacini firave cu dezvoltare in strat superficial cum sunt Violetele africane si de Parma, Gloxinia, Begoniile, etc alegem un ghiveci nu prea inalt si cu irigare prin strat freatic format direct la baza lui (fara a uda la suprafata pamantului) de tip SIBI, reteta va contine o proportie mai mare de pamant de frunza ( de padure), sau adaugam turba in detrimentul pamantului de telina.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu