Ce greşeli puteţi face la plantarea pomilor?
Dacă săpaţi gropi prea mici şi rădăcinile vor creşte anevoie, fapt ce duce la o dezvoltare anemică a părţii aeriene, adică a coroanei şi a trunchiului.
Înainte de plantare, ţineţi pomii prea mult cu rădăcinile expuse la aer.
Cu ocazia fasonării, tăiaţi prea scurt rădăcinile.
Acoperiţi pomul până la punctul de altoire (deci prea adânc) şi nu până la colet, cum este corect.
Plantaţi când solul este prea umed sau prea uscat, sau chiar îngheţat.
În timpul plantării, rădăcinile pomului nu se răsfiră bine pe muşuroi.
În jurul rădăcinii nu puneţi pământul cel mai bun şi nu călcaţi suficient de puternic pe pământul din jurul tulpinii pentru fixare.
Dacă pomii sunt înclinaţi, vă sfătuiesc să puneţi tutori sau apăsaţi cu piciorul pământul de la baza trunchiului în partea opusă înclinării.
Am văzut în paginile revistei multe grădini, dar mai ales case frumoase şi interesante, cărora li s-ar „asorta“ de minune câţiva pomi fructiferi cu ramuri dirijate pe o palmetă cu braţe oblice.
Această palmetă (coroană turtită lateral) se poate amenaja de-a lungul aleilor sau chiar în faţa caselor, deoarece atrage privirea prin aranjamentul artistic, coloritul fructelor şi nu în ultimul rând prin producţie. Palmeta pe care o prezint am realizat-o de-a lungul aleii de acces în curte, în dreptul ferestrei de la dormitorul celor două fetiţe ale mele. Nu sunt un fotograf priceput, dar imaginaţi-vă cum este primăvara, când merii sunt înfloriţi; deschideţi fereastra dormitorului şi simţiţi mirosul florilor de măr sau vara şi toamna, când din cameră atingeţi merele coapte şi le simţiţi parfumul.
Palmeta poate fi realizată cu măr, păr, piersic, prun. Pentru măr, soiurile pe care le recomand sunt: Golden delicious, Starkrimson, Wagener premiat. Aceste soiuri le puteţi găsi la fiecare centru pomicol zonal.
Cum procedaţi: mărul îl plantaţi sub formă de vargă. După plantare, primăvara, înainte de umflarea mugurilor, scurtaţi varga la înălţimea de 60-70 cm, din care 40-50 cm sunt rezervaţi pentru trunchi. Dacă pe vargă se găsesc ramuri anticipate (crescute deja), cele situate pe trunchi le tăiaţi la inel, iar cele din zona coroanei, la doi muguri de la bază.
În luna mai, când lăstarii au 20-30 cm, alegeţi doi dintre ei, orientaţi-i pe direcţia rândului de sârmă, pentru formarea şarpantelor plus lăstarul de prelungire a axului central. Cei trei lăstari reţinuţi pentru formarea scheletului palmetei îi lăsaţi să crească liber. În caz de necesitate, în cursul lunii iunie, echilibraţi creşterea celor doi lăstari ce vor forma primul etaj, aplecându-l pe cel mai viguros dintre ei sau orientându-l pe verticală pe cel mai slab.
În luna septembrie, înclinaţi lăstarii rezervaţi pentru formarea primului etaj la unghiul definitiv de 45 grade (faţă de axul trunchiului), prin legare de sârmele spalierului.
În primăvara anului al doilea, înainte de pornirea în vegetaţie veţi proiecta etajul al doilea. Atunci scurtaţi axul central la 100-110 cm, deasupra primului etaj. Şarpantele primului eraj rămân nescurtate, pe fiecare braţ suprimaţi câte 3-4 muguri situaţi imediat sub cel terminal, pentru a preveni apariţia lăstarilor concurenţi.
În cursul lunii mai, când lăstarii au lungimea de 6-8 cm, îi alegeţi pe cei necesari pentru formarea ramurilor de schelet, adică şarpantele etajului doi şi prelungirea axului central, iar pe ceilalţi îi suprimaţi.
În iunie, înclinaţi definitiv braţele primului etaj şi ale celui de-al doilea la 45-55 grade faţă de verticală. În primăvara anului al treilea, primii normal dezvoltaţi prezintă două etaje. Atunci scurtaţi prelungirea axului palmetei la 80-90 cm faţă de etajul al doilea, în vederea proiectării etajului al treilea, care va fi format din două ramuri orientate pe direcţia rândului de sârmă. Pe braţele primului etaj, alegeţi câte o ramură anuală viguroasă, pentru formarea primei subşarpante, plasată la 30-40 cm de la baza şarpantei.
Pe axul palmetei, între etaje, se lasă câteva ramuri de rod distanţate la 20-25 cm una de alta. Formarea palmetei etajate cu braţe oblice se încheie în anul al patrulea.
În final, această palmetă are o înălţime de 3 m şi o lărgime de 1 m. Şarpantele celor trei etaje trebuie să fie paralele. Distanţele între pomi sunt de 3,4-4 m.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu