Cele mai recente

Anvelope de motocicleta la cauciucuridirect.ro

Lettori fissi

duminică, 7 noiembrie 2010

Pregateste-ti gradina pentru anotimpul rece



Primele nopti reci ale toamnei sunt un semn clar care ne anunta ca e timpul sa se purceada serios la pregatirea gradinii pentru iarna, o activitate esentiala pentru un sezon de succes in noul an calendaristic. De obicei, acest proces are loc in a doua jumatate a lunii octombrie sau, cel mai tarziu, la inceputul lunii noiembrie
Mai inainte de orice este recomandat sa se faca o evaluare a gradinii prin prisma sezonului recent incheiat pentru a se hotari daca se pastreaza designul original sau se opteaza pentru o reasezare a unor plante si culturi care nu au reusit sa se dezvolte multumitor in locatia initiala. Unele plante vor creste poate mai bine in alte zone ale gradinii noastre, la altele se poate renunta definitiv si, in sfarsit, anumite portiuni ale gradinii pot fi reamenajate mult mai bine in noul an.
Pasul urmator in pregatirea gradinii pentru iarna il reprezinta curatarea si indepartarea frunzelor, buruienilor si a tuturor ierburilor uscate. Arbustii si arborii se curata usor de frunzele uscate insa acum este interzisa retezarea ramurilor lor uscate, care ar putea stimula o crestere prematura a mugurilor. Se pot insa taia crengile groase, care nu mai au viata in ele. Bulbii plantelor preferate de asemenea pot fi scosi din pamant, uscati la soare pentru cateva ore si apoi depozitati intr-o magazie rece si uscata pe durata iernii.
154963_3671In ce priveste curatarea ierburilor, a buruienilor si a resturilor verzi de pe aleile din gradina, foarte la moda sunt in prezent dispozitivele de curatat ierburile cu flacara care sunt de preferat ierbicidelor si care vor face o treaba foarte buna in gradina dumneavoastra. In special aleile si spatiile mai greu accesibile altfel vor putea fi curatate fara probleme astfel si inca cu un minimum de efort.
Compostul se realizeaza tot acum, indiferent daca va proveni din propria gradina sau este adus din alta parte si apoi se va utiliza la imbracarea culturilor sensibile cu un pat nu prea gros (10-15 centimetri), dar suficient cat sa protejeze bine terenul de gerul puternic. Unele plante vor necesita si o munca suplimentara, fiind nevoie de 3-4 tepuse dispuse de jur-imprejurul plantei si apoi de o rola de panza de sac care sa fie infasurata in jurul acestor tepuse. La final se poate adauga si compost sau doar paie ori ace de brad uscate in special in partea superioara si asfel plantele vor fi protejate foarte bine de frig si de vantul rece.
Ca regula generala, compostul se aseaza in gradina dupa primul inghet, adica atunci cand daunatorii si alte amenintari nu isi mai pot face simtita prezenta. Astfel plantele vor avea o protectie buna fara a ne mai teme ca protejam in acelasi timp de frig si tot felul de daunatori de gradina. Foarte important totusi este sa se ude din belsug gradina, dar inainte de primul inghet pentru a se asigura un grad optim de umiditate foarte necesar plantelor adormite pe durata lunilor de iarna. Uneori se apeleaza chiar si la ingrasaminte speciale, asa cum este si produsul Ingrasamint Scotts Pre-winter 14+05+21+2MgO, care va remineraliza solul, pastrand in acelasi timp o iarba sanatoasa si grasa.

Frunzele uscate si alte resturi din gradina pot fi usor curatate cu ajutorul unor scule profesionale, iar producatorul Husqvarna s-a gandit la dumneavoastra si va ofera produsul Refulator frunze Husqvarna 356 BTX, construit dupa un concept nou, revolutionar si gandit pentru a fi purtat cu usurinta in spate, permitand astfel o libertate maxima de actiune. Motorul E-TECH II cu care este prevazut acest model reduce emisiile, are o capacitate cilindrica de 51.7 cm cubi, o putere de 2.4 kW / 3.2 CP si un rezervor combustibil de 1.5l. Greutate ideala de 10.2 Kg il face deopotriva un refulator puternic, dar si usor de manipulat.
In sfarsit, odata treaba incheiata, este timpul sa se ofere atentie si curatarii uneltelor si tuturor sculelor si dispozitivelor folosite in gradina, inclusiv butoaiele pentru apa, furtunele, furcile, greblele si alte unelte. Acestea trebuie pazite de umiditate si depozitate intr-o magazie unde sa fie uscate si bine protejate contra intemperiilor vremii.
Pregatirea gradinii pentru iarna este in mod practic o activitate de rutina, simpla si nu foarte dificil de realizat, dar a trata cu lejeritate acest proces nu e deloc de dorit si de aceea mai bine e sa se investeasca in scule si unelte care fac treaba mai usor de indeplinit decat sa se riste un sezon prost in noul an calendaristic.

SURSA: www.bricoutil.ro/

Un comentariu:

Comentarii recente

Articole recente

Anvelope de motocicleta la cauciucuridirect.ro