Cele mai recente

Anvelope de motocicleta la cauciucuridirect.ro

Lettori fissi

vineri, 1 ianuarie 2010

Tuberoze

Nu este usor a obtine o floare superba de chiparoasa.
Pentru a inflori bulbul trebuie sa aiba o anume marime, cu cit este mai mare cu atit floarea va fi mai mare. Bulbul care a inflorit in acest an nu mai infloreste si se cunoaste dupa urma lasata de tija florala.
Dupa ce scoateti bulbii din pamint ii curatati de pamint, ii tineti la zvintat dupa care ii pastrati peste iarna astfel incit sa nu inghete si atmosfera sa nu fie umeda. Primavara se desprind bulbilii de pe bulbul central si veti obtine doua categorii de bulbi unii mici si altii mari.
De regula se planteaza separat. Inainte de plantare la bulbii mari se taie radacinile vechi si putin din discul pe care acestea sint prinse cu scopul stimularii aparitiei radacinilor noi.
Desparte-i si planteaza-i la min 10-15 cm distanta.
Bulbii mici de regula se cultiva trei ani pt a ajunge sa infloreasca.
Epoca de plantare se stabileste in functie de momentul in care dorim sa avem florile de regula dupa 15 aprilie se trece la plantat si nu uitati chiparoasei ii place mult apa



Trebuie sa procedezi astfel: pastrezi bulbii uscati in cutii de carton la 10-15 grade Celsius. Primavara, cand temp de afara este constant peste 10 grade (inclusiv noaptea)se planteaza pe randuri la 30-40 cm si 15-20 cm intre plante, dupa ce sunt prelucrati astfel: se despart cu grija bulbii mari de cei mici de jur imprejur, se taie cu un cutit bine ascutit ,,mustatile" si se planteaza separat. Numai din bulbii centrali vor apare plante cu flori. Ceilalti foarte rar vor inflori.Din ei vor rezulta bulbi (ca cei pe care i-ai cumparat) care anul urmator vor inflori. Plantarea se face in zone insorite,
dupa fertilizarea solului cu gunoi de la animale (balegar ros, gainat dospit). Se uda frecvent dar nu foarte abundent.


Expunere : Soare, partial umbra, adapostita de vant
Solul : Prefera solul usor acid, foarte bine drenat, bine ingrasat cu mranita mai veche
Apa : Udare regulata pe perioada cresterii si infloririi
Plantarea : In gradina, la mijlocul primaverii, cand temp nu mai coboara sub 10 gr C, la adancime de 3 cm , distanta dintre bulbi sa fie cam de 15 cm
Inflorirea : Are loc la sfarsitul verii si inceputul toamnei, dar se poate forta plantandu-se cate un bulb intr-un ghiveci de 15 cm diametru, si tinut la 23-24 gr C infloreste vara devreme, scurtandu-si astfel timpul care in mod normal, de la plantarea bulbului si pana la inflorire dureaza 3-4 luni.
Iarna, cand s-a incheiat perioada vegetativa, bulbul se tine complet uscat.
Fertilizare : saptamanal sau la doua saptamani, in perioada de crestere vegetativa si inflorire.



Tuberozele se inmultesc prin bulbi, care pot fi in nr. de 1-3, plasati in apropierea tijei florale, ma refer aici la bulbii mari care vor produce flori, pe linga acestia mai sint o serie de bulbi mai mici care se cultiva 2-3 ani pt a fi apti pt inflorire. valabil in cazul in care va produceti singur materialul saditor-bulbii se scot infiecare toamna si se pastreaza pina in primavara feriti de inghet, primavara se detasaza si se separa bulbii mari de cei mici, se curata de radacinile vechi si se planteaza in gradina la inceputul lunii aprilie cind pamintul s-a incalzit. tuberozele sint pretentioase fata de factorii de mediu, au nevoie de sol usor si permeabil ingrasat cu mranita veche, expuse la soare si ferite de curenti, se uda mult pina ce apar frunzele apoi ceva mai putin dar cu regularitate in tot sezonul, altfel spus sa nu le fie niciodata sete.. Se planteaza la cca 20 cm una fata de alta si la 10 cm adincime, nu suporta terenuri alcaline, infloresc in cca patru luni de la plantare.
Se pot cultiva si la ghivece cu diametrul de 15 cm succes





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentarii recente

Articole recente

Anvelope de motocicleta la cauciucuridirect.ro