Cele mai recente

Anvelope de motocicleta la cauciucuridirect.ro

Lettori fissi

duminică, 31 ianuarie 2010

Despre lemn stratificat

Ce este lemnul stratificat?


Se stie ca lemnul este o materie organica, naturala ce provine din plante lemnoase, fiind compus in majoritate din celuloza si lignina. Lemnul are o structura anatomica specifica fiecarei specii de arbore, astfel incat acestea pot fi recunoscute in functie de diferentele structurale. Descrierea stiintifica a structurilor lemnului si de determinarea speciilor de arbori tine de anatomia lemnului.

Obtinerea lemnului stratificat incepe cu debitarea primara a bustenilor in bucati de diferite dimensiuni si grosimi in functie de tipul de lemn stratificat urmarit a se produce.

Dupa ce acesta a fost uscat si adus la o umiditate relativa de 8-12% continut de apa, in prima etapa urmeaza finisarea reperelor ce urmeaza sa formeze structura de lemn stratificat, urmarindu-se asigurarea planeitatii suprafetelor respective.

Elementele astfel obtinute se lipesc (stratifica) intre ele utilizand diversi adezivi speciali pentru lemn, prin presare la rece sau la cald cu prese speciale si mentinerea in aceasta pozitie un timp ce variaza functie de tipul adezivului, temperatura mediului si a presei, esenta etc.

Dupa "eliberarea" materialului din presa, acesta mai poate fi supus unei adjustari a cotelor, rezultand produsul finit in stare de materie prima.


Lemnul stratificat a aparut odata cu intelegerea comportamentului structurii lemnoase in ideea de a asigura stabilitate in timp produselor din lemn, realizarea de elemente unice din lem dar si ca tendinta moderna in amenajari.

Aplicabilitatea nu are limite. 
Lemn-stratificatAzi intalnim elemente din lemn stratificat in viata de zi cu zi la tot pasul. Mobilier, constructia de masini, instrumente muzicale, materii prime pentru constructii, instrumente medicale, echipamente sportive, etc, toate folosesc lemnul stratificat ca material de neegalat in proprietati, design si calitati

Lemnul stratificat pentru ferestre si usi


Scopul stratificarii lemnului este de a elimina tensiunile interne din cadrul fibrei lemnoase, tensiuni care de cele mai multe ori determina modificari ale structurii lemnului, ducand la strambari, incovoieri, pierderea cotelor initiale. Aceste obiceiuri au condus la ideea ca lemnul "lucreaza" in timp.

Elementele de lemn stratificat folosite in procesul de productie al ferestrelor si usilor din lemn cu geam termopan, au in componenta lor, de obicei, trei straturi de material lemnos, lipite adesea cu adeziv pe baza de apa din normativul D4, rezistent la umiditate. Se considera ca cele trei straturi, lucrand independent, anuleaza tensiunile interne din cadrul lemnului, asigurand o stabilitate prismelor.

Pentru ferestre din lemn stratificat cu geam termopan, cotele finite sunt 68 mm latime si 78 mm inaltime, iar pentru usi, 68 mm latime cu 110 mm inaltime, acestea fiind standardele folosite de majoritatea tarilor europene.

SURSA:PERFECTVIEW

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentarii recente

Articole recente

Anvelope de motocicleta la cauciucuridirect.ro