Cele mai recente

Anvelope de motocicleta la cauciucuridirect.ro

Lettori fissi

vineri, 1 ianuarie 2010

CAMELIA

Originara din extremul orient, Camelia a fost adusa in Europa in anul 1738 si cultivata mai ales in sere. Indiferent daca este folosita ca planta de interior sau de exterior, ea a fost mereu apreciata pentru frunzisul sau persistent, de un verde stralucitor si pentru florile sale mari, simple sau duble, de diverse forme si culori. Japonezii extrag din aceasta planta un ulei pe care il folosesc la ingrijirea parului. Chinezii au reprodus rafinatele flori de Camelie pe lemn, portelanuri sau stampe. Planta creste pana la aproximativ 2 m, intr-un ritm mai accelerat din primavara pana in luna august. Cea mai cunoscuta varietate se numeste Camellia japonica si are cultivaruri cu flori rosii semiduble, albe simple sau roz duble si semiduble.

La inceputul toamnei sau la sfarsitul verii se formeaza mugurii floriferi. Dupa acest moment se recomada ca planta sa fie tinuta la 100C intr-un usor repaus. Inflorirea se poate petrece din octombrie pana in mai, dar cel mai adesea Camelia infloreste la sfarsit de ianuarie. Vreme de aproximativ o luna arbustul este plin de flori care dureaza fiecare cate o saptamana. Asezata departe de sursele de caldura in camere racoroase si la lumina foarte buna planta se va simti excelent. Daca iarna va fi tinuta o perioada la frig moderat (7-100C) planta va inflori abundent.
Desi e mare iubitoare de lumina, Camelia nu suporta razele directe ale soarelui. Acestea ii provoaca arsuri pe lastarii si frunzele tinere, afectand sanatatea plantei si aspectul ei decorativ. De aceea, pe toata perioada calda a anului va trebui umbrita cu grija. Udarea trebuie sa fie regulata, nelasandu-se niciodata pamantul sa se usuce complet. Pulverizarile cu apa dedurizata sunt foarte utile. Solul in care se recomanda sa se planteze Camelia trebuie sa contina turba, pamant de frunze si sol necalcaros. Cea mai utilizata metoda de inmultire este prin butasi trecuri usor de faza erbacee.
Desi planta se poate inmulti pe toata perioada calda (primavara-vara-inceput de toamna) a anului, cea mai buna luna pentru a face acest lucru este august. Inradacinarea butasilor dureaza de la 40 la 55 de zile iar temperatura trebuie sa fie de 20-220C si umiditate relativa mare. Hormonii de inradacinare (ex. Radistim) si temperatura bazala ridicata va favoriza prinderea si buna dezvoltare a plantei tinere. Camelia se mai poate inmulti si prin seminte dar sansele de reusita sunt scazute. Semanatul se face in anul urmator obtinerii semintelor.
Udarea se aplica atat pe solul din ghiveci cat si pe frunze. Ingrasamintele se administreaza bilunar din martie pana la inceputul lunii august, cand planta creste intens. Substantele in concentratie de 0,1% cu reactie acida sunt foarte apreciate. Ca si in cazul daliilor sau a crizantemelor, daca doriti sa obtineti flori foarte mari, trebuie sa indepartati toti bobocii laterali. Dupa trecerea florilor puteti sa faceti taieri corectoare pentru coroana plantei sau taieri de curatire. In general primavara, o data la 3-5 ani, planta se muta intr-un ghiveci ceva mai mare. In fiecare an insa, se inlocuieste pamantul de la suprafata pe o adancime de pana la 4 cm. Atunci cand planta este plina de boboci nu-i schimbati pozitia, feriti-o de variatii bruste de temperatura si nu lasati pamantul sa musteasca de apa. Daca aveti posibilitatea, folositi pentru udare apa de ploaie si nu uitati de pulverizari. Pentru a creste umiditatea din preajma plantei, asezati-o pe un strat de pietris umezit. Este foarte important sa respectati cerintele plantei, altfel aceasta va muri si dumneavoastra veti suferi.
Pentru a nu se intampla acest lucru, haideti sa recapitulam:

  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentarii recente

Articole recente

Anvelope de motocicleta la cauciucuridirect.ro