Cele mai recente

Anvelope de motocicleta la cauciucuridirect.ro

Lettori fissi

vineri, 1 ianuarie 2010

Cala Zantedeschia - simbolul elegantei

Considerata in multe tari ca o planta ce simbolizeaza eleganta, cala este frecvent folosita in buchetele de mireasa si pentru decorul interioarelor, fie ele locuinte private sau birouri.


Date generale
Cala este originara din zonele mlastinoase tropicale ale Africii de Sud. Planta are un aspect zvelt. In functie de varietate, ea prezinta nuante de flori de la un alb pur pana la roz, galben, visiniu, ce au darul de a lumina locurile in care sunt expuse. Plantele foarte frumoase nu au tulpina, ci doar frunze ample, in forma de sageata, si flori foarte elegante. In sol prezinta rizomi carnosi, din care se desprind radacini.
Reproducere
Cala se poate inmulti prin detasarea lastarilor laterali dezvoltati in jurul rizomilor. Se trateaza suprafata taiata cu o pulbere fungicida (diverse astfel de produse se gasesc la Gradina de Sud, la recomandarea specialistilor), pentru preintampinarea aparitiei bolilor si se lasa lastarii sa se zvante. Se planteaza lastarii in ghivece de 8-10 cm, intr-un compost adecvat (pamanturi aduse special pentru plantele decorative si, de asemenea, recomandate de specialisti pentru fiecare specie in parte). Cand lastarii au ajuns la stadiul de planta aproape matura, se muta in ghivece cu cativa centimetri mai mari (3 – 5 cm).
Varietati
Zantedeschia Aethiopica – specia cea mai cunoscuta cu varietatile: "Childsiona", "Green Goddess", "Zantedeschia Albamaculata", "Zantedeschia Elliotina", "Zantedeschia Rehmannii". Zantedeschia Aethiopica are frunze sagitate, lungi de 45 cm si late de 25 cm, sustinute de petioli lungi, carnosi. In perioada cuprinsa intre sfarsitul iernii si inceputul verii apar pedunculii florali care sustin bracteii mari, de culoare alba, lungi de 15-25 cm si cu un spadix (miez) galben auriu.
Ingrijire
Toamna si iarna se pastreaza la 10°C, dar poate supravietui si la 5°C. Catre sfarsitul iernii, cand isi reia dezvoltarea, temperatura va fi crescuta pana la 16°C (se regleaza temperatura ambientala, se schimba locul, camera etc). In timpul infloririi, se uda abundent (pamantul sa fie bine umezit in permanenta) si se administreaza solutii nutritive pentru stimularea infloririi o data pe saptamana. In perioada de repaus, nu trebuie sa fie foarte frig, pentru a nu-i fi dificil plantei sa isi reia activitatea.
Precautii
Cand aerul din incapere este prea uscat, exista riscul aparitiei paianjenului rosu (parazit ce dauneaza plantei) si a fainarii (pulbere alba pe frunze, care, in timp, distruge planta). Ca atare, se recomanda pulverizarea acesteia cu apa necalcaroasa (filtrata) si reducerea temperaturii (temperatura ideala fiind de 16 grade).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentarii recente

Articole recente

Anvelope de motocicleta la cauciucuridirect.ro