Cele mai recente

Anvelope de motocicleta la cauciucuridirect.ro

Lettori fissi

vineri, 1 ianuarie 2010

BONSAII

BONSAII
Informatii generale

Bonsai-ul este o forma arta horticulturala initiata si dezvoltata de-a lungul a 2000 de ani. Bonsai inseamna, atat in limba chineza cat si in japoneza "copac in ghiveci". Formele, proportiile si, la final, armonia creata intre natura si dorinta pasionatilor, a facut din Bonsai o arta care s-a raspandit pe intreg globul. Un copac plantat intr-un ghiveci devine cu adevarat Bonsai numai dupa o modelare si ingrijire atenta. Crengile copacului care nu corespund imaginii ce se doreste a fi obtinuta sunt taiate, radacinile scurtate pentru a fi pastrat compact si interesant ramificat. Poate ca uneori Bonsaii au forme ciudate, dar nu-i asa ca sunt si ele intalnite in natura? Modelarea unui Bonsai dureaza ani si ani, dar rezultatul este adesea uimitor. Nu exista niste reguli genera valabile de ingrijire a Bonsailor, pentru ca fiecare specie in parte are propriile trasaturi si pretentii.

Insa, majoritatea Bonsailor sunt "pierduti" din cauza udarii incorecte. Durata intre doua udari variaza in functie de umiditate, tip de sol, marimea ghiveciului si conditiile atmosferice. Dar in general ei trebuiesc udati sau stropiti la 1-2 zile. Se recomanda respectarea unui program de udare: dupa amiaza tarziu, la aceeasi ora. Insa, ca si uscaciunea, apa prea multa poate fi si ea daunatoare. Pentru ca Bonsaiului sa-i mearga bine, solul trebuie sa fie umed, nu imbibat cu apa si nici uscat. Regulile de fertilizare difera de la o specie la alta, dar in general se administreaza la 2-4 saptamani in perioada de crestere. Trebuie sa aveti grija ca ingrasamantul sa fie folositpe sol umezit si niciodata pe sol uscat. Periodic (la 2-3 ani, primavara) trebuie sa transplantati micul copacel in alt ghiveci, pentru ca are nevoie de sol proaspat si de suficient spatiu pentru radacini asa incat sa se poata dezvolta bine. In momentul transplantarii nu lasati radacinile uscate si aveti grija sa le udati la sfarsitul transplantarii. De asemenea, fertilizarea se poate relua dupa 3-4 saptamani.
Bonsaiul poate fi atacat ca orice alta planta de insecte sau se poate imbolnavi in cazul unei ingrijiri incorecte. Exista insa spray-uri insecticide si diverse alte substante care sa va ajute sa luptati impotriva lor. Taierile si tunderile la Bonsai sunt foarte importante, dar trebuie sa aveti grija sa nu taiati toate crengutele tinere in acelasi timp. Daca scurtati radacinile nu va asteptati la o crestere a coroanei. Crengile se modeleaza (se rasucesc, se scurteaza, se sustin cu sarma, etc.) in functie de imaginea care se doreste a fi obtinuta. La momentul potrivit toate aceste "ustensile ajutatoare" se desprind cu grija pentru a nu rani copacelul.
Daca doriti sa aveti un bonsai de interior puteti sa lucrati cu urmatoarele specii: ficus, azalee, gardenia sau pin de Norfolk. O azalee altoita si condusa sub forma de bonsai va fi o incantare. Acesti bonsai pot fi tinuti afara in locuri semiumbruite atata timp cat temperatura nu scade sub 16 grade C. Atunci cand sunt tinuti in casa, lumina trebuie sa vina dintre sud, vest sau est si sa fie filtrata pentru ca nu suporta lumina directa. Daca doriti sa aveti bonsai pe care sa-i pastrati mereu in afara casei sau in gradina, aveti nenumarate specii din care sa va alegeti ceea ce doriti. In regiunile nordice cu ierni reci, bonsaii de exterior trebuiesc protejati de inghet. Ii puteti pastra pe perioada iernii in spatii neincalzite, timp in care ii udati o data pe saptamana.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentarii recente

Articole recente

Anvelope de motocicleta la cauciucuridirect.ro